Ikan Keli Celup Tepung Semasa Goreng
Kalau yang besar sangat kureng sikit. 2 3 ketul ais bergantung kepada kepekatan tepung.
Cara Goreng Ikan Keli Tak Meletup Tak Hancur Baru Rangup
Tepung jagung ni fungsinya nak elakkan meletup jugak selain nak jadikan ikan goreng tu lebih rangup.
Ikan keli celup tepung semasa goreng. Bahan ini juga membantu mengelakkan ikan daripada melekat pada kuali sewaktu menggoreng. 2 ekor ikan selayang celup tepung. Sebelum masukkan ikan gorengkan dulu asam keping dalam 23 keping ia juga boleh mengelak kan dari MINYAK MELETUP kalau takut juga pakai lah HELMET.
Mengikut harga semasa ketika seperti berikut. -Boleh tambah 1 sudu tepung jagunggandum semasa menggaram dan kunyitkan ikan. Ambil tepung beras kunyit serbuk dan garam dicampurkan di dalam satu bekas.
Nak share sikit sebab hakak ni supply ikan keli goreng cili dekat cafe hampir setiap hari masak sambil pejam mata aje tau Tipsnya. Selepas celup telur salutkan ikan dengan tepung. Celupan telur turut membantu memberi hasil gorengan yang lebih cantik.
1Satukan tepung dan telur. Lokasi yang cik tom dan kawan-kawan pergi makan ini ialah di ICT Haji Pok Long Seafood di Pantai Teluk Ketapang Terengganu Resepi Ikan Celup Tepung. RM20 berdasarkan size 4 ekor udang celup tepung.
Tepung Gandum Cuci ikan dengan tepung gandum. Pastikan minyak betul-betul panas berdesir semasa ikanudangsotong dimasukkan 4. Masukkan ikan ke dalam bekas dan gaulkan bersama garam kunyit dan tepung jagung.
Jika sudah siap sental-sental ikan teruskan gaul ikan keli dengan garam kunyit. Salah satu sebab ikan meletup-letup apabila digoreng adalah kerana ianya masih mempunyai banyak cairan di dalamnya seperti ikan keli yang biasanya berlendir. Untuk membersihkan lendir pada ikan ini ada 2 cara.
Tips Cara Goreng Ikan Keli Tak Meletup Tak Hancur. Basuh bersih ikan dan rendam dengan tepung gandum. Masak Tuker Celup Tepung makan dengan nasi goreng.
Minuman yang laku keras di sini ialah Ais Jagung. Boleh juga menggunakan serbuk kunyit yang secukupnya supaya membaluti ikan. Bila dah hilang lendir bilas dengan air bersih dan toskan bagi buang lebihan air.
2 cara untuk membersihkan lendir. 1 biji telur jika guna ikan banyak tambah jumlahnya. Tips nak ikan keli rangup dan tak melekat sesama sendiri bila goreng.
Ini teknik yang cikgu ubah. Gosok sedikit bagi membuang lendir pada ikan. Sukatan tu ikut sendiri berape ekor ikan tu.
Harga dan Kos Terlibat. Tak payah beli kat luar dah. 11843 Jln Pantai Puteri Kampung Tok Jembal 21300 Kuala Terengganu Terengganu.
Jom tengok cara-caranya dekat setiap gambar di bawah ni. Ii Tepung Gandum Cuci ikan dengan tepung gandum. Setiap hari kecuali Isnin bermula dari jam 11 pagi hingga 8 malam.
2Dalam bekas berlainan satukan kapur makan serbuk kunyit dan air. Punca ikan meletup-letup semasa digoreng ni sebab keadaannya yang masih mempunyai banyak cairan di dalamnya contohnya ikan keli yang biasanya berlendir. Tepung beras secukupnya ikut jumlah ikan.
RM6 RM3 seekor Air batu campur air batu jagung. Sejak dapat tips nak goreng ikan keli tak meletup ni barulah berani dan semangat nak masak ikan ni. Pasti menyegarkan tekak apabila dikenakan bersama masakan panas dan lauk goreng tepung.
Masukkan air kapur dan telur kemudian gaul hingga sebati. Limau nipis Gunakan sedikit limau nipis bersama sedikit garam halus. Kemudian gaul hingga semua bahan tersebut sebati.
Masukkan tepung gandum tepung beras serbuk kunyit telur garam dan air. Mudah je tau sebenarnya. Hasilnya memang sangat menarik.
Lumurkan ikan dengan garam serbuk kunyit dan TEPUNG JAGUNG bahan tepung jagung lah yang menyedapmerangupkan ikan. Panas kan minyak masukkan 23 potong halia. I Limau nipis Tabur sedikit limau nipis dan sedikit garam halus.
Pilih saiz ikan keli yang sederhana sebab kalau goreng bila makan krap krup krap rangup. 3 ekor sotong celup tepung. Makan santai seafood celup tepung dengan keindahan dan kedamaian pantai.
Teknik barunya cikgu pakai penyepit sambil merenjis adunan tepung ke dalam kuali. Ikan celup tepung merupakan sebuah hidangan yang enak hasil gabungan tepung yang rangup dan ikan yang segar Resepi Ikan Celup Tepung Rangup Terengganu Bila buat secara homemade kadang-kadang nak dapatkan bancuhan tepung yang betul tu agak susah. Masukkan ais mengikut kepekatan yang sesuai.
Sediakan kuali memasak dan masukkan minyak yang agak banyak supaya kesemua ikan tenggelam. Sebelum ini cikgu celup guna tangan lalu merenjis sekali adunan tepung. Jika terlalu pekat tambahkan sedikit air.
Resepi Ikan Keli Goreng Tepung Rangup
Petua Goreng Ikan Rangup Tak Meletup Melekat Di Kuali Kartel Dakwah
Komentar
Posting Komentar