Cara Masak Gulai Tempoyak Ikan Keli
Ikan keli dikerat beberapa bahagian cuci bersih kemudian perap dengan jus limau nipis sedikit garam dan tepung gandum gaul rata. Perkongsian resipi daripada ZuLaily Hanim Lilly betul-betul membuka selera makan tengahari.
Gulai Lemak Tempoyak Ikan Keli Food Asian Dishes Cuisine
Lepastu masukan terung sebab terung bulat ambil masa nak masak jadi masak sedkit lama.

Cara masak gulai tempoyak ikan keli. Hubs waits for me either in the car or at the mamak place right in front of the market having a cup of teh tarik. Panaskan minyak dan goreng hingga ikan masak angkat dan toskan minyak. Masak sampai ikan betul2 masak dan kuah agak pekat.
Simpe ja cara masak tapi itulah kadang jadi kadang tak menjadi gulai yang sedap tak sampai piawaian seperti yang diinginkan hehehhe. Ikan keli disiang kerat 2 atau 3 bahagian bergantung pada saiz ikan keli bersihkan. Oleh kerana tiada ikan merah saya hanya menggunakan ikan kembung.
Masak tempoyak cara Perak berbeza dengan cara Pahang kerana ianya menggunakan serai tidak daun kesum seperti di Temerloh. Ni resipi Gulai Lemak Cili Padi Tempoyak Ikan Keli yang sungguh sedap. Masukkan juga tempoyak.
Since di dalam peti ais yang ada ikan keli je so Naz masak guna ikan keli. Masukkan ke dalam periuk dan bubuhlah air ikut suka banyak mana nak kuahnya. Cara cara memasak.
Assalamualaikum semuaJom Kita masak Gulai tempoyak ikan Keli. Pin On Asian Cuisine. Ikan keli disiang dan kerat 3 ikut saiz ikan yang anda guna kemudian gaul dengan sedikit tepung.
Cara bagaimana memasak Gulai Masam Tempoyak Ikan Kelah yang mana resepi ni merupakan resepi original orang Pahang. Mula-mula siang keli dan bersihkannya dahulu. Utk sekor ikan patin saiz sedang mula2 bubuh dua senduk tempoyak dlm periok 4 cawan air sikit garam cili padi ikut rasa tumbuk bersama seketul kunyit idupgaul2 sebati dan masak ats daporbila menggelegak bubuhlah ikan patin yang dh dipotong2 sikit daun kesomsekitor 2-3 minit angkatdan apa lagimelantok lah kite.
Bila menggelegak masukkan ikan yang telah dikerat-kerat tadi bersama daun kesum. Resepi arwah Wancho saya melalui anak sulongnya Cik YongResepi mudah senang dan simpleB. Jelas lazat sangat Resepi Ikan Keli Gulai berikut ini memang harus sabar bila nak buat masakan ini dan barangkali sangat senang dan sudah tentu tidak ada duanya cantik sangat bila dah di masukkan dalam acuan kecik-kecik untuk diberi pada tetamu.
Masak hingga mendidih masukkan asam keping. Cuma bila tiba bab menyiang ikan tu sedikit tersipu-sipu malulah kan. Masukkan juga bendi jika guna.
Biar lauk mereneh guna api slow la yer seketika dalam 15 minit supaya rasa tempoyak tu sebati dengan ikan. Gulai juga dicampur timun ladang iaitu sejenis timun besar berkulit coklat muda. Panggang atau salai hingga ikan keperangan pada kedua2 bahagian.
Masak atas api sederhana hingga ikan masak sepenuhnya. Terung dah nak masak baru masukan ikan ikan keli ni kejap ja nak masak jangan terlalu lama nanti hancur. Masukkan garam dan gula mengikut citarasa.
Selain daripada patin dan tempoyak ikan keli juga boleh dibuat gulai tempoyak. Perap sekali lagi dengan jus limau nipis sekalam 10 minit. Jika anda serius nak masak Resepi Ikan Keli Gulai di sini telah diwarisi secara turun-temurun bahkan dimasak menggunakan cara tradisi.
Apabila mendidih masukkan tempoyak dan kacau jangan bagi tempoyak bergentel. Cara-cara membuatnya Tumbuk cili api dengan kunyit sampai lumat. Sedap betul bila dapat makan gulai darat ikan keli.
Kerat beberapa bahagian dan perahkan jus limau nipis sedikit dan perap. Kena pula lengkap dengan ulam-ulaman. Apabila mendidih masukkan daun kesom dan daun kunyit dicarik2 serta ikan kembung.
Tumbuk cili api cili merah dan kunyit hidup. Kemudian lumurkan sikit dengan garam dan tepung gandum dan gaul sehingga sekata. Perap sekali lagi dengan jus limau nipis selama 5 minit.
Cuci bersih dan toskan. Baru dimasukkan ikan garam secukup rasa dan akhir sekali daun kesum dan bunga kantan. Kemudian gaul dengan sedikit tepung gandum biar 5 minit dan cuci bersih.
Gaul ikan tadi dengan serbuk kunyit dan garam hingga rata. Namun demi resipi gulai ikan keli yang jarang-jarang sekali dapat ni apa salahnya kan. Gulai tempoyak ni juga famous dimasak menggunakan ikan patin.
Ikan disiang dan dibersihkan. Keli gulai tempoyak lyndamanaf 1kg ikan keli 2btg serai ketuk daun kesom garam serbuk kunyit ikut suka air secukupnya blend 2bj cili merah ikut pedas 500g tempoyak cara2 rebus semua. Ini resipi warisan keluarganya dan wanita ini.
3-4 sudu besar tempoyak. Lazimnya ikan keli dibakar terlebih dulu supaya isinya tidak hancur di dalam gulai. Cara buat ikan keli masak lemak cili padi tempoyak.
Perap 10 minit cuci kembali hingga bersih. Gulai Tempoyak Ikan mas dapat juga mengunakan ikan patin Ikan nila Ikan baung Ikan bilis ikan GeburTempoyak adalah Daging buah durian Warga Bengkulu men. Lumur ikan dengan serbuk kunyit dan garam.
Masukkan ke dalam periuk. Jom kita tengok resepinya yang sangat mudah tetapi sangat sedap. Masukkan air secukupnya kacau rata.
PENULIS myResipi MASAKAN Resipi Ringkas TAHAP KESUKARAN Medium FAKTA MASAKAN 40. Biar 15 minit pastu cuci balik sampai bersih toskan. Gulai pula dimasak di dalam periuk tanah supaya rasanya lebih asli.
Ikan Kembong Masak Singgang Recipe By Miszberry Letsmasak Com Resep Resep Ikan Ikan Resep
Kari Ikan Merah Kari Ikan Merah
Komentar
Posting Komentar