Ikan Keli Masak Cili Kering
Sebut je sambal cili padi tidak kiralah untuk apa masakan apa sekalipun ia memang sedap dan terbaik. Lumurkan pada ikan yang dibakar ¾ masak di kedua-dua belah bahgian.
Padahal bau hanyir tersebut boleh hilang bila ikan dibersihkan dengan betul caranya ada di SINI.

Ikan keli masak cili kering. 8 tangkai cili kering. 5 biji bawang merah. Bila PKP memang seronok masak-masak macam ni.
Saya memang suka makan ikan keli salai masak lemak cili padi. Garam dan gula secukup rasa. Sekarang kita cerita cerita sedikit bab masakan.
Lepas tu saya lumurkan garam kunyit dan minyak masak pada ikan keli. 1 cawan minyak masak. CARA PENYEDIAAN IKAN KELI GORENG BERLADA.
Cara Buat Sambal Kering Cili Padi Ikan Yang Sedap Gerenti Ketagih. Setiap kali balik kampung ikan keli lembut inilah yang saya cari di Pekan Jelawat. Saya memang tidak suka mengerjakan ikan sungai yang hanyir dan berlendir.
Dan panggang pun ada cara. Keli Salai Masak Lemak Kuning Nismilan. Ikan keli bila dimasak gulai seperti ini perlulah disalai sehingga kering ini adahalan untuk memelihara keenakannya agar ia lebih sedap dan tahan lama.
Namun begitu ada sebahagain orang yang kurang suka keli kerana ianya agak hanyir dan licin bila dibersihkan. Minyak tu tujuannya taknak ikan melekat pada pemanggang. 4 ekor ikan keli 8 biji cili kering cilli padi jika nak pedas 3-4 ulas kunyit hidup 2 batang serai 6biji bawang merah 3 biji bawang putih 1 kuntum bunga kantan 5 batang daun kesom garam ajinamoto n gulasecukup rasa 1 sudu teh belacan 4-5 asam gelugor ikut citarasa nak masam lebihkan asam.
Ekor ikan keli salai inci kunyit hidup biji cili padi hijau merah santan Light Ayam Brand serai diketuk daun kunyit dikoyak asam keping 10 biji belimbing buluh Garam gula secukupnya. Kisar halus bahan kisar iaitu bawang besar bawang putih dan cili padi dengan sedikit air. Apa lagi kalau dipadankan dengan ikan goreng.
Kemudian angkat dan ketepikan. BACA- Ikan tongkol masak lemak cili api. Ambil kuali masukkan minyak dan goreng ikan sehingga masak.
Ketika itu saya belum lagi mengenali keunikan masakan Nogori. 2 ekor ikan keli yang sedang besarnya. Kemudian baru letak ikan.
Dibilas 2 3 kali kemudian di potong ikut sukatos kan. Gaulkan ikan keli dengan garam serbuk kunyit tepung dan sedikit ketumbar yang sudah dikisar kasar. 5 ekor ikan keli saiz besar 1 sudu teh serbuk kunyit.
2 biji cili merah dan beberapa tangkai cili kering ikut kepedasan. Akhirnya masukkan ikan dan gaul sebati. Ikan Keli Masak Lemak Cili Padi ekor ikan keli dicuci dengan asam jawa dan tepung Serbuk kunyit ubi kunyit Garam Cili Padi bergantung tahap kepedasan Setengah inci Halia biji Bawang merah besar bawang putih serai diketuk 1-2 orang.
Jangan Lupa SUBSCRIBE Guys. Suami saya masih kerja macam biasa jadi weekend ajela masa untuk luang masa bersama. Cili kering dikisar Bawang putih.
Anda akan dapat rasakan ikan keli telah kurang berlendir dan mudah untuk dipegang. Resepi ini telah dikongsikan oleh Raniaa Hisham dan mendapat banyak perkongsian di media sosial. Ikan keli dibersihkan dan digaul bersama garam dan serbuk kunyitpanaskan minyak dan goreng ikan tersebut hingga masak.
Ikan ini sedap dimasak gulai atau digoreng dengan garam kunyit. Ikan keli dibakar ¾ masak Bahan kuah percik. Ikan keli merupakan antara lauk kegemaran rakyat Malaysia.
Gaul bahan kuah percik supaya menjadi pekat. Tumis bahan2 yang dimayang hingga separuh garingkemudian dimasukkan cili kering yang telah dikisartumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan air asam jawa belacangaram dan gula.
1 sudu serbuk ketumbar. Tepung ni tujuan untuk tak nak bagi lekat dekat kuali. 9 Ikan Keli Sambal Serai Imej via Facebook.
Puashati dapat salai ikan keli. Ikan keli biasanya digoreng berlada dibakar asam pedas dan yang paling terkenal. Disiang dan dicuci bersih dengan beberapa biji air asam limau dan garam dan di rendam sekejap supaya hilang lendir2nya dan tidak hanyir.
Jadi setiap kali beli saya akan bawa balik untuk dimasak oleh kakak selepas Bonda tidak lagi. Kali pertama makan lauk ini di Seremban ketika membuat lawatan di pejabat Puan Rohani di Motorolla awal tahun 90an. Gaulkan ikan keli dengan kunyit dan sedikit garam.
Cukup asam garamnya memang terangkat sedap biarpun pedas ia tetap menjadi pilihan sebagai hidangan pemikat selera. Bersihkan semua bahagian isi perut hingga insang serta buang sekali darah beku pada bahagian kepala untuk menghilang hanyir. Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan goreng ikan sehingga garing.
IKAN KELI GULAI BEREMPAH DAUN KESUM. Bakar ikan hingga sepenuhnya masak. Elok je kulit ikan tu nanti bila dipanggang.
½ halia Cili kering bawang merah kunyit lengkuas dikisar bersama dengan air. Bakar dulu arang tu biarkan berbara.
Resep Ikan Gabus Masak Santan Khas Badau Bangka Belitung Makanan Gulai Resep Ikan
Komentar
Posting Komentar