Ikan Keli Masak Asam
Panjang dan licin seperti belut ia mempunyai isi yang sedap apabila digoreng atau dijadikan gulai. 5 tangkai cili padi Resepi Ikan Keli Masak Asam Pedas Kadar bancuhan air asam jawa mengikut kadar kemasaman yang disukai.
Ikan Keli Panggang Yummy Food Recipes Asparagus
Setelah air mendidih masukkan gula garam ajinamoto belacan dan asam gelugor barulah dimasukkan ikan daun kesom dan bunga kantan.

Ikan keli masak asam. Resepi Air Asam Jawa - Resepi Ikan Air Asam. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar. Bersihkan ikan keli dan kelarkan.
6Resepi Asam Pedas Ikan Keli. Kisar halus bahan kisar dengan sedikit air. Ambil kuali masukkan minyak dan goreng ikan sehingga masak.
Siap bolehlah dihidang bersama air asam ringkas. Tumiskan bahan2 yang dikisar tadi sehingga cili benar2 masak. Gaulkan ikan keli dengan kunyit dan sedikit garam.
Tunggu sehingga sambal masak dan pecah minyak. Ketika itu saya belum lagi mengenali keunikan masakan Nogori. Msakan yang pantas dan tidak perlukan banyak bahan.
Saya memang suka makan ikan keli salai masak lemak cili padi. Berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan didalam resepi kali ini. Setelah masak ketepikan dahulu ikan keli tersebut.
Kalau ada ikan kembung yang segar memang sesuai dimasak sebegini Garam 1 ½ sudu kecilMesti kita tahu agak kan nak limitkan pedas kalau tidak kalau terlebih chili nanti takut besok. Bersihkan ikan keli dan kelarkan. Sebenarnya cara masakan ikan keli berlado ini senang je hanya menggunakan beberapa bahan ringkas.
Kak Lina dah Hazama menyediakan masakan kampung iaitu Ikan Keli Masak Lemak Cekur. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Resep Masak Ikan Kembung Rebus Air.
Tambah menyelerakan jika ikan keli digoreng rangup dan sambal yang cukup rasa. Tumiskan sehingga naik bau masukkan air. Goreng ikan keli sehingga agak garing.
Ikan keli biasanya digoreng berlada dibakar asam pedas dan. Ikan keli merupakan sejenis ikan sungai yang berwarna hitam dan licin. Apabila sudah masak tuangkan tumisan ke atas ikan keli dan siap untuk dihidangkan.
Masukkan sedikit air dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau. Kedua rempah ini memberi satu aroma dan rasa yang kuat tetapi sedap. Padahal bau hanyir tersebut boleh hilang bila ikan dibersihkan dengan betul caranya ada di SINI.
Terima Kasih sebab sudi menonton Jangan lupa tekan subcribe button ya Dapur Mak Lina akan cuba buat video2 masakan yang lebih baik di masa hadapan TQ su. Untuk episod kedua Hazama merupakan tetamu undangan Kak Lina dan menu masakan kampung yang akan mereka masak adalah Ikan Keli Masak Lemak Cekur. Ia tidak mempunyai sisik seperti kebiasaan ikan.
Masukkan bahan kisar serbuk kari santan pekat daun kesum dan asam gelugur ke dalam periuk. Tunggu sehingga ikan masak. Tumbuk halus bawang putih bawang merah cili padi dan ubi cekur.
Ikan keli masak asam pedas kali ini agak berlainan ini kerana ia mempunyai tambahan bahan rempah iaitu jintan manis dan pedas. Namun begitu ada sebahagain orang yang kurang suka keli kerana ianya agak hanyir dan licin bila dibersihkan. Kemudian masukkan santan setelah bahan tumis tadi mendidih.
Jika korang pergi ke mana-mana restoren nasi campur menu ikan keli goreng berlado merupakan salah satu menu kegemaran ramai. Bahan-bahannya adalah bahan asas dalam masakan. Sejak itu setiap kali ke sana pasti saya akan singgah di restoran yang menjual lauk masakan Nogori.
Goreng hingga ikan masak. 4-5 asam gelugor ikut citarasa nak masam lebihkan asam Kisar bhn yg bertanda panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bhn kisar. Masukkan ikan keli gula dan garam.
Mari kita masak Asam Pedas gunakan Ikan Keli. Kisarkan bahan2 yang bertanda. Jom Cik Rose kongsikan resepi ikan masak asam yang sedap dan mudah ini dengan korang.
1307 hits Resepi Resepi Ikan Keli Masak Asam Rebus Kemudian masukkan secawan air dahulu. Gorengkan ikan keli yang telah digaul bersama2 dengan kunyit dan garam. Masukkan sedikit air asam keping garam dan gula secukup rasa.
Akhir sekali masukkan keli yang dah digoreng tadi. Menu ini asal dari Jawa dan orang-orang kampung sangat menggemari masakan ini. Masukkan perahan jus limau nipis dan gaul rata.
Rupanya mudah je nak sediakan Ikan Masa Asam ni. Kali pertama makan lauk ini di Seremban ketika membuat lawatan di pejabat Puan Rohani di Motorolla awal tahun 90an. Kisar halus bahan kisar iaitu bawang besar bawang putih dan cili padi dengan sedikit air.
Ikan keli setelah dibersihkan dengan asam dan limau. Tumis sehingga pecah minyak. Kemudian tumis bahan kisar hingga terbit wangi 4-5 asam gelugor ikut citarasa nak masam lebihkan asam Kisar bhn yg bertanda panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bhn kisar Tunggu sehingga tumisan naik minyak.
Goreng ikan keli sehingga agak garing. Biasanya resepi air asam ikan bakar disediakan dari perahan asam limau atau asam jawa. Dilumurkan dengan kunyit yang telah ditumbuk tadi dan sedikit garam.
Masukkan bahan kisar serbuk kari santan pekat daun kesum dan asam gelugur ke dalam periuk. Masukkan ikan keli gula dan garam. Kemudian angkat dan ketepikan.
Balikkan ikan agar masak kedua belah bahagian ikan. 5 ulas bawang merah ditumbuk Masukkan air dan air asam jawa. Gaulkan ikan keli dengan serbuk kunyit dan garam.
Gaulkan ikan keli dengan serbuk kunyit dan garam.
Kalau Sebut Ikan Keli Rata Rata Mesti Kenal Ye Lah Kan Sebab Duduk Di Bandar Ni Ikan Ni Antara Popular Di Kedai Makan Nasi Campur Seb Ikan Resep Ikan Makanan
Komentar
Posting Komentar