Ikan Keli Goreng Cekur
Ikan Keli Masak Lemak Cekur Ulam Raja dan Rebung Rebus Sambal Belacan Episod 3 Tetamu. Gosok sedikit bagi membuang lendir pada ikan.
Ikan Keli Masak Lemak Cekur Manis Cerita Ita
Masak Lemak Ikan Keli Makanan.

Ikan keli goreng cekur. RESEPI PECAL CEKUR IKAN KELI 6 ekor ikan keli3-5 biji bawang merah2 ulas bawang putih1 inci belacanbuah akar cekur dalam dua suduDaun cekur Daun kunyit d. Saya goreng je sebab malas bakar. Tambahkan garam asam jawa serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa.
Cuma remeh bahagian nak uruskan ikan keli tu je la. Cili api bawang merah putih cekur diblend dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi. Bila dah hilang lendir bilas dengan air bersih dan toskan bagi buang lebihan air.
2 ulas bawang putih. Masukkan bahan yang ditumbuk mayang ke dalam santan yang diperah. Menu ini asal dari Jawa dan orang-orang kampung sangat menggemari masakan ini.
Memang hantu ikan keli. Marlina mohtar august 25 2011 at 6 41 pm. Lepas tu baru letak garam kunyit dan goreng.
Sebab tu rupa dia macam halia. Ikan keli 4 ekorkalau beli yg dah siap salai lagi best. Kalau nak goreng pun boleh.
Ok jom kita sambung dengan resepi. Tumbuk lumat bahan2 yang disangai. Kalau nak goreng pun boleh.
Lihat juga resipi resipi untuk ikan keli goreng rangup. Ubi cekur juga ditumbuk lumat. Ikan keli masak cekur atau boleh juga disebut masak kencur adalah salah satu masakan popular keluarga keturunan Jawa.
Mayang daun cekur sehingga halus. Ada jugak yang panggil cekur tu dengan nama kencur tapi aku tak tau la apa nama sebenar lauk ni sebenarnya. Bahan untuk masak lauk ni senang sangat.
Aku lumur dulu dengan asam jawa dan garam. Ikan keli masak cekur. Masukkan santan pekat dan bahan2 yg ditumbuk tadi kat dalam periuk.
Ikan keli masak cekur. Bahan bahan resepi ikan keli masak cekur. Tu sebab tak ramai orang nak buat agaknya.
Puan kutu august 25 2011 at 6 17 pm. 8 tangkai cili padi. 4-5 helai daun limau purut.
Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir. Susun ikan keli goreng kat dalam pinggan besar atau mangkuk pastu curahkan kuah cekur tadi kat atas. PECEL CEKUR IKAN KELI 5 ekor ikan keli 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci belacan buah akar cekur dalam dua sudu 5 helai daun cekur 1 helai daun kunyit 1 kotak santan 10 biji cili padi.
10 helai daun cekur - dihiris halus. Ekor ikan keli salai inci kunyit hidup biji cili padi hijau merah santan Light Ayam Brand serai diketuk daun kunyit dikoyak asam keping 10 biji belimbing buluh Garam gula secukupnya. Dia guna macam2 jenis ikan pari keli sembilang tapi dibakar dulu.
Jom tengok cara-caranya dekat setiap gambar di bawah ni. 2 ulas bawang merah. Basuh bersih ikan dan rendam dengan tepung gandum.
Resipi Ikan Keli Masak Lemak Cekur. Ikan keli - dibakar terlebih dahulu. RESEPI PECEL CEKUR IKAN KELI 5 ekor ikan keli 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci belacan buah akar cekur dalam dua sudu 5 helai daun cekur.
Ikan lele merupakan ikan yang sangat nikmat jika digoreng dan dimakan dengan cabe ijo. Ikan ini bisa kita jumpai di warung sederhana dan warung lamongan. Resipi ikan pari masak cekur ni lebih kurang macam masak lemak putih bersantan cuma untuk masakan ni kita letak cekur di dalamnya.
Ikan keli digoreng garingnak panggang lagi bagus. Sejak dapat tips nak goreng ikan keli tak meletup ni barulah berani dan semangat nak masak ikan ni. Garam dan gula secukup rasa.
Masukkan ikan keli yang telah ditumbuk tadi. Cekur merupakan tumbuhan dari keluarga halia. Menu ini berasal dari Jawa dan orang-orang kampung sangat menggemari masakan ini.
Masak di atas api sederhana sehingga kuah pekatkalau suka boleh tambah serbuk kunyit skit dan hirisan daun cekur. Cara Membuat Resepi Ikan Keli Masak Cekur. Ia juga adalah salah satu makanan kegemaran saya keluarga lagi-lagi Along.
Masak lemak cekur ikan mama guna ikan. Masukkan air asam jawa dan garam. Kak Lina dah Hazama menyediakan masakan kampung iaitu Ikan Keli Masak Lemak Cekur.
Gaulkan ikan keli dgn kunyit garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan. Lepas tu aku biarkan kejap dalam 10 minit macam tu baru basuh bersih-bersih. 5 atau 6 biji cekur - saya punya cekur saiznya agak kecil.
Masukkan ikan ke dalam bekas dan gaulkan bersama garam kunyit dan tepung jagung. Biasanya aku akan basuh ikan yang berbau macam ni terutama ikan sungai dengan asam jawa dengan garam sikit. Ikan keli digemari kerana keenakan rasa ikan itu sendiri.
Mrs Wawa Ashihara Resepi Ikan Pari Bakar Masak Pecel
Komentar
Posting Komentar