Ikan Keli Masak Daun Cekur
Ikan keli dilumur garam dan serbuk kunyit lalu digoreng sehingga garing boleh juga di panggang sehingga masak 2. Tu sebab tak ramai orang nak buat agaknya.
Masak Lemak Kencur Ikan Keli Jawa
5 ekor ikan keli 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci belacan buah akar cekur dalam dua sudu 5 helai daun cekur 1 helai daun kunyit 1 kotak santan 10 biji cili padi ikut kepedasan secubit gula garam secukup rasa.

Ikan keli masak daun cekur. Tambahkan garam asam jawa serbuk kunyit sekiranya perlu juga serbuk perasa. Ada jugak yang panggil cekur tu dengan nama kencur tapi aku tak tau la apa nama sebenar lauk ni sebenarnyahahaha. Rasanya yang sedap dan wangi buatkan ramai orang menyukainya.
Ikan keli dibakar Air asam Santan Daun kunyitdaun cekur. Menu satu ini merupakan carian tertinggi di laman sesawang. Cili api bawang merah putih cekur diblend dimasukkan sekali ke dlm periuk tadi.
Panaskan kuali dan tumis bahan-bahan yang dah ditumbuk. Akhir sekali masukkan hirisan daun cekur dan perasakan dengan garam dan sedikit gula. Pokok cekur selalunya mempunyai 2 -5 helai daun yang tebal berbentuk bujur dan bunga berwarna.
Masukkan ikan keli yang telah ditumbuk tadi. Tumbuk bawang ikan bilis cili dan kencur jangan malas-malas pastu blend ye. Ikan Keli Masak Lemak Cekur Ulam Raja dan Rebung Rebus Sambal Belacan.
Resepi oleh Tengku RosElyza Raja Muhammad di laman Facebook. Ikan keli perap serbuk kunyit dan garam bawang merah bawang putih bj cili padi hijau merah ubi kencurcekur kencurcekur santan Air sedikit 30min 4orang. Tumbuk lumat bahan2 yang disangai.
Tunggu kuah mengelegak baru masukkan terung dan daun kesum Salai hingga ikan keli masak balikkan sentiasa agar masak rata Yang paling saya suka ialah ikan keli lembut Bahan A 6 ekor Ikan keli Serbuk kunyit Garam Bahan B 4 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 8 biji cili padi 2 cm kunyit 3 cm cekur 1 asam keping Bahan C 2 cawan santan Garam 5 helai daun cekur 1 Masukkan dalam periuk sekali. Cekur merupakan tumbuhan dari keluarga halia. PECEL CEKUR IKAN KELI 5 ekor ikan keli 5 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 1 inci belacan buah akar cekur dalam dua sudu 5 helai daun cekur 1 helai daun kunyit 1 kotak santan 10 biji cili padi.
MASAK LEMAK CEKUR IKAN Mama guna ikan kembung. Masukkan bahan yang ditumbuk mayang ke dalam santan yang diperah. Rebus sehingga naik bau.
Masukkan air asam jawa dan garam. Setelah masak ketepikan dahulu ikan keli tersebut. Gaulkan ikan keli dgn kunyit garam dan kemudian masukkan kedlm periuk yg berisi santan.
Kemudian masukkan santan setelah bahan tumis tadi mendidih. Cara Membuat Resepi Ikan Keli Masak Cekur. CARA MEMASAK IKAN PARI MASAK LEMAK CEKUR.
Bila dah agak mendidih masukkan santan dan daun limau purut. Setelah masukkan ikan sekitar 4-5 minit matikan api. Tumbuk halus bawang merah bawang putih cili padi cekur dan kunyit hidup.
Kemudian masukkan santan lada hitam dan asam keping. Jangan masak terlalu lama dikhuatiri ikan akan hancur. Ikan keli masak lemak kecurcengkurIkan keli 6 ekorSantan 1 kotakCekur tambahanDaun cekur terpulangBawang besar 1 bijiBawang putih 4 ulasCili padi.
Ubi cekur juga ditumbuk lumat. Sebab tu rupa dia macam halia. Mula-mula perlu bakar dulu ikan pari.
Cuma remeh bahagian nak uruskan ikan keli tu je la. RESEPI PECEL CEKUR IKAN KELI. Lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam dan bakarnya sehingga ¾ masak.
Ketepikan dulu ikan keli yang telah dibakar tu ye. Resipi ikan pari masak cekur ni lebih kurang macam masak lemak putih bersantan cuma untuk masakan ni kita letak cekur di dalamnya. Ikan keli masak lemak cekur ada jugak yang panggil lauk ni dengan nama Pecel Lele.
Mesti rasa tak best - semalam cili tu ibu tak tumbuk sebab anak-anak tak makan pedas. Bahan untuk masak lauk ni senang sangat. Menu ini berasal dari Jawa dan orang-orang kampung sangat menggemari masakan ini.
Kak Lina dah Hazama menyediakan masakan kampung iaitu Ikan Keli Masak Lemak Cekur. Kemudian masukkan ikan keli tadi. Setelah mendidih masukkan daun cekur asam garam dan serbuk perasa.
Kira adik beradik juga lah cekur dan halia ni. Tumbuk halus bawang putih bawang merah cili padi dan ubi cekur. 6 ekor Ikan keli Serbuk kunyit Garam Bahan B 4 biji bawang merah 3 ulas bawang putih 8 biji cili padi 2 cm kunyit 3 cm cekur 1 asam keping Bahan C 2 cawan santan Garam 5 helai daun cekur 1.
Mayang daun cekur sehingga halus. Tunggu beberapa minit 1-2 minit dan masukkan ikan keli. Masukkan sedikit air dan tumis bahan yang ditumbuk tadi sehingga naik bau.
Ikan keli harus disalai dulu dan jangan lupa cekur ialah bahan utama tidak boleh terlepas pandang. Basuh ikan keli dengan limau atau asam jawa sampai hilang lendir. Didihkan sedikit air dalam periuk dan masukan bahan yang ditumbuk.
Jerang semua bahan tumbuk dengan sedikit air hingga menggelegak. Masakan jawa menggunakan santan sebagai kuahnyaIkan keli boleh dibakar atau digoreng sebelum dimasukkan ke dalam kuah yang dimasak.
Enaknya Ikan Keli Bakar Masak Cekur Pecel Dari Dapur Kak Tie
Ikan Keli Masak Lemak Cekur Manis Cerita Ita
Komentar
Posting Komentar